La mirada indiscreta a la transformació digital

3a. sessió d’El Mirador Indiscret
Transformació digital i multicanalitat.
Dijous, 30 de març de 2017

Consulta:

Els 10 punts clau
Vídeo-Resum de la sessió 
Vídeos de les exposicions 
Les imatges

Transformació digital i multicanalitat, aquest és el títol de la tercera sessió d’El Mirador Indiscret en la que hem volgut mostrar com està afectant aquesta transformació a les empreses des de tres punts de vista diferents: el publisher, l’agència i l’anunciant.

Ferdi Boloix, membre de la Junta de Govern, ha obert la sessió agraint l’assistència de les persones que han omplert la sala del Palau Robert. Seguidament ha presentat al primer ponent, Eduard Amiel per donar-nos la visió del publisher.

Amiel afirma que la transformació digital ha estat una oportunitat per trencar barreres, per anar contra les regles. Disposem de més suports però el contingut continua sent el rei. En relació als continguts, hem de pensar de quina manera fem que siguin rellevants i adaptar-los als diferents formats i plataformes perquè arribin al consumidor.

L’oportunitat que ofereix la tecnologia per obtenir dades i realitzar un estudi de mètriques, permeten personalitzar el contingut per a l’usuari i donar-li el que vol. L’usuari es converteix així en un amplificador dels continguts que generem.

Després de la seva intervenció, el torn de paraula ha passat a Roger Sendra que ha iniciat la seva exposició parlant de la relació de confiança que ha d’haver-hi entre consumidors i marques. Cal generar entorns de confiança, entorns de col·laboració. Les empreses viuen el canvi en una boira: són capaces de fixar un objectiu però desconeixen la forma com arribar-hi.

A continuació ha parlat de com les dades ens ajuden a transformar la forma en què mesurem les coses i permet una comunicació personalitzada, adaptativa i de més valor realitzant missatges més rellevants. També podem extraure dades emocionals a través dels likes, o no likes i la utilització d’emoticones.

Pel que fa a les característiques que ha de tenir un professional destaca quatre trets:
-curiós: ha d’adquirir coneixement, estar en un aprenentatge continuo.
-inspirador: fomentant la col·laboració de diferents equips, mai anar sol.
-polifacètic: que tingui diferents habilitats.
-partner: ningú no sap de tot i per tant, ha de buscar aquells partners que arribin on ell no arriba.

La darrera presentació ha anat a càrrec de Marta Catasús que ha recomanat la lectura d’un estudi de Félix Muñoz que recull molt bé els reptes dels anunciants.

Pels anunciants, l’era digital ha significat un canvi tant en la forma de treballar els continguts (abans únicament es replicava el que es feia a revistes), com en l’estructura interna de les empreses i dels seus departaments.

La transformació digital ha portat molta més feina i més esforç. Implica diversos reptes, formular hipòtesis, testejar, veure si funcionen i una contínua formació, ja que hi ha una evolució constant.

És important mesurar-ho tot i per tant, és necessari un mínim coneixement de tecnologia i analítica.

Les empreses han de determinar cap a on volen anar i veure com ho fan. Per aconseguir-ho falten mans expertes, professionals amb sentit comú i partners als que se’ls hi demana transparència en els recursos, formació tant en la comunicació tradicional com en la digital i analítica.

Actualment podem treure moltes dades de les accions que es duen a terme, però al mateix temps falten dades concretes per poder valorar quina diferència hi ha i com ha afectat al consumidor la redacció d’un contingut versus l’anunci en un banner.

La sessió ha finalitzat amb el debat obert als assistents per donar pas al networking acompanyat de cafè i pastes.

El mes d’abril hi tornarem. La propera sessió, el 27 d’abril.