La mirada indiscreta a les plataformes

9a sessió d’El Mirador Indiscret

Platform revolution! Les plataformes com a motor d’innovació digital

Dijous, 25 de gener de 2018

Consulta:
Els 10 punts clau 
Vídeo de les exposicions
Les imatges

El passat dijous, 25 de gener es va realitzar al Palau Robert la novena sessió d’El Mirador Indiscret, sota la temàtica de les Plataformes digitals. Les últimes tendències en aquest fenomen, les seves característiques i com està afectant a l’entorn econòmic aquesta nova corrent de negoci són alguns aspectes que es van comentar en la sessió moderada per Xavier Dedeu, vocal de la Junta de Govern del Col·legi, qui va iniciar la sessió donant la benvinguda i presentant els ponents.

Xavier Fisa, cap d’Estratègia de LaviniaNext (Grup Lavinia),  va iniciar la seva intervenció introduint el fenomen de les plataformes digitals diferenciant aquest concepte d’alguns que poden generar confusió com App o web. Seguidament va explicar com va sorgir el fenomen de les plataformes digitals, com a resposta de les necessitats de diversos segments de la població, com s’han posicionat diverses marques per tal d’omplir segments del mercat que encara estaven buits o per tal d’oferir alternatives més còmodes o properes a serveis tradicionals com els taxis amb Uber o els lloguers de vacances amb Airbnb. Xavier va parlar sobre la necessitat de  fixar els buits legals que encara sorgeixen en aquest nou corrent de negoci.

Seguidament, va definir els passos que cal seguir per tal de dissenyar una plataforma: identificar els agent i les relacions, dissenyar les regles i eines del joc, desenvolupar l’infrastructura i dur a terme la medició.

Xavier ha donat molta importància a la creació de valor diferenciat com a eix clau per tal que la nostra plataforma sigui tot un èxit.

Seguidament, Víctor Roca, director de Màrqueting a Deliberry va exposar el  fenomen de les plataformes digitals des del punt de vista intern de Deliberry, un nou model de negoci que canvia la percepció que es tenia sobre la compra online prometent una compra de qualitat gràcies al procés de “picking” de les seves “mamashoppers”. Víctor va donar molta importància al fet que es trenquin les barreres entre la plataforma i el client, en aquest cas fent que superin la seva por a comprar aliments per internet, cal arribar al target i que aquest vulgui repetir l’experiència. Seguidament va mostrar xifres sobre el creixement de l’E-commerce al nostre país, aquest ha augmentat un 26 % en front al 16% dels supermercats tradicionals, xifres que són un bon punt de partida tenint en compte que és un model de negoci relativament nou.

Per últim es va donar pas a l’esmorzar del mirador, on els assistents van tenir l’oportunitat de fer networking.