La mirada indiscreta als valors de marca

11a sessió d’El Mirador Indiscret
Valors de marca. Marca amb valors

Dijous, 22 de març de 2018

Consulta:
Els 10 punts clau 
Vídeo de les exposicions
Les imatges

 

El passat dijous, 22 de març es va celebrar al Palau Robert l’onzena sessió d’El Mirador Indiscret, sota la temàtica dels Valors de marca. El balanç social que han de tenir les marques, la seva rendibilitat, com influeix això en les marques, com ho apliquen diferents tipologies de marques i com contribueixen aquestes polítiques a la seva construcció de marca, són alguns aspectes que es van comentar a la sessió moderada per Víctor Curto, vicedegà de Publicitat del Col·legi, qui va iniciar la sessió donant la benvinguda i presentant els ponents.

Jordi Torrents, soci director de Collaborabrands, va iniciar la seva intervenció des del punt de vista de la consultoria. Va explicar que un dels factors que els va portar a fundar Collaborabrands fou que la Responsabilitat Social Corporativa va suposar una revolució, però poques marques van adoptar aquest model d’actuació. Seguidament va presentar les tres dimensions de la marca: 1) Funcional: allò que la marca fa per mi, 2) Emocional: allò que la marca em fa sentir i 3) Social: on entrarien els valors de marca. A continuació, va destacar la idea del “Walk the talk”, que consisteix en primer activar el propòsit de marca i després influir en el canvi social.

Seguidament, el ponent va ressaltar que les empreses i les marques no han de ser únicament responsables, sinó que també han de guanyar credibilitat. Jordi Torrents va presentar diversos exemples de marques que han definit un problema i l’han recolzat amb fets, com ara Dove. Després va presentar un conjunt de dades les quals presentaven que, tot i que molts enquestats creuen en el deure de les empreses de millorar la societat, un 80% consideren que aquestes només volen beneficis econòmics.

Jordi Torrents va donar molta importància al fet que comunicar ens compromet, i per això és clau desenvolupar la responsabilitat social corporativa i generar valor de diferenciació per a les marques.

Seguidament, Santiago Yago, director general de l’agència de publicitat especialitzada en responsabilitat social 1000friends, va donar pas a la segona intervenció. Va mostrar dos exemples actuals de simbiosi entre estratègia de comunicació i adoptar una actitud pro-social: LaLiga Genuine i La Casa de Carlota. La primera és una lliga de futbol orientada a persones amb Síndrome de Down pionera a escala mundial. Amb La Casa de Carlota, vam poder veure un clar exemple de com convertir una idea de Responsabilitat Social en un model de negoci amb un espectacular impacte social.

1000friends és la primera agència amb certificació BCorp i van presentar el seu model únic d’agència creativa amb valors a la ONU. Finalment, Santiago Yago va destacar que ja no es tracta només de vendre, sinó d’utilitzar el poder d’influència de les marques per millorar els grans problemes del món.

Per últim Judith Mata, directora executiva de la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé, va donar pas a l’última intervenció. Va ressaltar la importància que té per a les empreses tenir clar quin és el camí a seguir pel que fa a actuació social. Seguidament, va destacar que per obrir un negoci hem de voler aportar quelcom a la societat, tenint la transparència i la comunitat com a indicadors clau. Judith Mata va donar molta importància al fet que una marca amb valors no ha de ser un artefacte de màrqueting, autentificat el nostre propòsit, hem de fer el compromís tangible.

Judith Mata es va acomiadar destacant que els valors de marca no es declaren, sinó que es practiquen. És necessari tenir un compromís tangible i a poder ser mesurable.

Per últim, es va donar pas a l’esmorzar del mirador, on els assistents van tenir l’oportunitat de fer networking.

Si t’has perdut alguna sessió, tens l’oportunitat de llegir els actes, accedir als 10 punts clau i veure les imatges i vídeo-resums a través dels següents enllaços:

#10. Continguts col·laboratius: el poder de la co-creació a l’era digital
#9. Platform revolution!: Les plataformes com a motor d’innovació digital
#8. Sponsored Experiences!
#7. Design Thinking!
#6. La comunicació en l’era de la postveritat
#5. Narrativa Transmèdia: una nova manera de comunicar
#4. Influencers: Mite o realitat
#3. Transformació digital i multicanalitat
#2. Ecosistema Start-up: un impuls pel màrqueting del segle XXI
#1. David contra Goliat: la comunicació que funciona més enllà de convencionalismes